Lucht reinigen

Lucht reinigen in binnenruimtes wordt steeds belangrijker. Door middel van een luchtreiniger worden binnenruimtes schoner en veiliger omdat de lucht ontdaan wordt van bacteriën, virussen en fijnstof. Uit onderzoek is gebleken dat binnenruimtes vaak van zeer slechte kwaliteit zijn. Voornamelijk in stedelijke gebieden is dit het geval. Aangezien men vaak meer dan 20 uur per dag binnen doorbrengt is dat natuurlijk best verontrustend. De fijnstofdeeltjes zijn zo klein dat ze via de longen in de bloedbaan doordringen en zo andere organen kunnen bereiken. Het is dan ook begrijpelijk dat er zorg bestaat over de chronische gezondheidseffecten door langdurige blootstelling aan ultrafijne stofdeeltjes.

Het reinigen van de binnenlucht heeft direct effect op de gezondheid van de mensen die zich in die ruimtes bevinden. Met een luchtreiniger worden ziektes minder makkelijk verspreid en blijft men langer energiek. Hierdoor zien we dat de productiviteit van medewerkers aanzienlijk toeneemt. Naast dat men langer energiek blijft daalt ook het ziekteverzuim onder de medewerkers. Daarom is lucht reinigen voor bedrijven zeer interessant om aandacht aan te besteden.

Zodoende worden hoge kosten bespaard bij ziekte/uitval van medewerkers. Veel voorkomende klachten door een slechte luchtkwaliteit zijn: allergische klachten, hoofdpijn, irritatie aan de luchtwegen, astmatische klachten, tranende ogen, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Lucht reinigen met een HEPA 13 filter.

Lucht reinigen kan op tal van manieren. De meest effectieve en bewezen manier is met behulp van een HEPA filter. Een goed luchtreiniger maakt gebruik van een HEPA 13 filter. Een HEPA 13 filter is instaat om 99,95% van alle fijnstofdeeltjes van 0,3 micrometer uit de lucht te filteren.  Deze filters zijn inmiddels zover ontwikkeld om te voldoen aan steeds hogere kwaliteitseisen voor luchtkwaliteit bij bijvoorbeeld de farmaceutische industrie, ziekenhuizen, operatiezalen, lucht- en ruimtevaart, clean rooms, kernenergie, bij het verwijderen van asbest, ontwikkeling van chips en de gezondheidszorg.

Bij een aantal luchtreinigers van Noa Air is ook een ionisator en een UV-C lamp ingebouwd. Deze dienen ter ondersteuning van de HEPA filter.

Ionisator

Lucht reinigen met een ionisator is een veel voorkomende methode, maar deze methode volstaat niet op zichzelf. Een ionisator brengt negatief geladen deeltjes in de lucht. Hierdoor worden stofdeeltjes aangetrokken en zakken ze naar de oppervlaktes. Zodoende zijn ze makkelijker af te vangen of weg te nemen. Met een ionisator neem je de stofdeeltjes dus niet uit de ruimte weg, maar worden alleen verzwaard. Het wegnemen van de stofdeeltjes kan dus alleen door af te stoffen of te stofzuigen. 

In de buitenlucht worden ook negatieve ionen geproduceerd die de lucht reinigen en hebben dus effect op de luchtkwaliteit. In de natuur gebeurd dit doormiddel van zonlicht, golven in de zee, bliksem en watervallen. Dat is een van de redenen dat de luchtkwaliteit in de bergen en aan zee van goede kwaliteit is. In de bergen en aan zee ervaart men vaak positieve effecten op de gezondheid. Vooral mensen met longaandoeningen hebben minder klachten wanneer ze aan zee of in de bergen zijn.

Doordat de lucht nauwelijks vervuild is raken de longen minder tot niet geïrriteerd en is men in staat om dieper door te ademen. Omdat de longen minder geïrriteerd zijn en het minder moeite kost om te ademen  krijgt men meer energie.

Lucht reinigen met een luchtreiniger geeft dezelfde gezondheidseffecten. Het lichaam wordt simpelweg minder belast met de vervuiling in de lucht. Daarom raden wij aan om op de werkplek en in de slaapkamer een luchtreiniger te plaatsen. Dit zijn namelijk de ruimtes waar we het grootste deel van de dag doorbrengen. Hierdoor neemt de belasting op de longen significant af en zal je door de dag heen meer energie ervaren. Jezelf regelmatig in de buitenlucht bevinden zal dit effect alleen maar versterken.