HEPA filter het belangrijkste onderdeel van de luchtreiniger

80% schone lucht altijd haalbaar

Hepa filters zijn het belangrijkste onderdeel van luchtreinigers. De Noa Air filters zijn het best getest. Het verschil zit in de kwaliteit en omvang van de filter. Hoe groter de filter en hoe hoger de kwaliteit, hoe beter het resultaat en schoner de lucht.

Wat is een HEPA filter? Wat doet de filter? Wat maakt 'm goed?

High Efficiency Particulate Air filters zijn ontworpen om de lucht te zuiveren bij een kernaanval in de jaren vijftig. De filter is een soort doek van vezels wat meer dan 99,9% van de deeltjes uit de lucht haalt. Dat zijn deeltjes zoals fijnstof en zelfs ultra-fijnstof. En ook pollen, bacteriën, virussen, chemische samenstellingen. De lucht die uit de filter komt is daardoor zeer schoon en gezond.

Waarom is een HEPA filter zo populair?

Sinds de ontwikkeling in de jaren vijftig tot nu zijn de filters de meest effectieve manier om de lucht te reinigen /  te zuiveren. Het zijn dan ook de standaard filters in ziekenhuizen, laboratoria en ook bijvoorbeeld in de cleanroom van ASML waar chips gemaakt worden. De filters zijn bewezen effectief en zeer betrouwbaar. Dat maakt luchtreinigers met HEPA filters de populairste en beste manier om lucht te reinigen. Noa Air filters en de luchtreinigers zijn voor professioneel gebruik op kantoor

Hoe werkt een filter in een luchtreiniger nou precies?

Een luchtreiniger werkt heel eenvoudig. De luchtreiniger duwt lucht door de filter. De HEPA filter vangt de deeltjes, je kan het zien als een hele fijne zeef. De stof of ‘zeef’ van de filter bestaat uit een netwerk van vezels. De filter bestaat uit een harmonica van deze stof. Hoe breder en hoe dichter de harmonica hoe groter het oppervlak en hoger de kwaliteit van de filter.

Hoeveel deeltjes van 0,3 micron een filter doorlaat bepaald hoe goed de filter is. Vaak wordt er gezegd dat een HEPA filter deeltjes kleiner dan 0,3 micron niet kan filteren. Dit is ONJUIST. De moeilijkste deeltjes om de vangen zijn de deeltjes van 0,3 micron. Daarom zijn die deeltjes de maatstaf voor de kwaliteit van de filter. Grotere en kleinere deeltjes zijn makkelijker te vangen. Deeltjes kleiner dan 0,3 micron worden dus juist beter gevangen door de filter

Wil je meer weten over de werking van de HEPA filter? Lees dan dit artikel van NASA in onze kennisbank

Het tweede element van belang is de hoeveelheid lucht dat door de filter gaat. Hoe meer lucht per uur door de filter hoe schoner de ruimte. Let daarom bij een luchtreiniger op de hoeveelheid m3 per uur hij filtert. Dit wordt aangegeven met de CADR (Clean Air Delivery Rate). De Noa Air luchtreinigers hebben een hoge CADR en belangrijk tegelijkertijd een laag geluidsniveau. Zie hier het vergelijk met een aantal andere luchtreinigers.

Welke soorten filters zijn er en welke heb je nodig op kantoor?

De kwalificatie filter gaat om het netwerk van vezels dat gebruikt wordt in de filter. In het laboratorium wordt één laagje netwerk getest. Als het 99,95% van de 0,3 Micrometer deeltjes filtert dan krijgt de stof de kwalificatie H13. Er zijn ook H14 (99,99%) en E12 (99,5%) filters. De meest voorkomende filters zijn de H13 filters en die zijn ruim voldoende voor op kantoor.

Dit zijn de deeltjes die een H13 filter tegenhoudt.

Bij testen van luchtreinigers blijkt dat er toch een groot verschil zit tussen apparaten die allemaal aan de filterklasse H13 voldoen. Dat lijkt tegenstrijdig want de filter is getest. Echter gaat het ook om de dikte, type harmonica en daarmee het totaal  oppervlak van de filter in de luchtreiniger. Een dunnere filter met minder totaal oppervlak kan er voor zorgen dat de lucht te hard door de filter wordt geblazen waardoor sommige deeltjes er doorheen worden geduwd. Of het aantal gefilterde m3 lucht per uur is laag. Dan werkt de filter goed maar is die niet geschikt voor grotere ruimtes of professioneel gebruik.

De Noa Air filters zijn TUV gecertificeerd en in de praktijk getest door Prof. Daniel Bonn van de Universiteit van Amsterdam

Werken HEPA filters tegen allergie?

In de lucht zweven allerlei deeltjes, kijk maar eens naar de lucht als de zon de kamer in schijnt. Je ziet dan allemaal deeltjes zweven (foto hiervan). Elke keer als we ademen komen die deeltjes in onze longen. Sommigen deeltjes ademen we weer uit en andere blijven in de longen of komen zelfs in de bloedbaan. Een H13 HEPA filter haalt 99,95% van de deeltjes uit de lucht.

Hooikoorts wordt veroorzaakt door de pollen die in de lucht zweven. Een luchtfilter zorgt voor een pollenvrije omgeving door alle pollen te vangen in de filter waardoor er geen last van hooikoorts meer is. Allergie voor katten en honden komt door deeltjes in de lucht en door aanraking. Een luchtfilter haalt alle deeltjes van de katten of honden allergie uit de lucht. Een HEPA filter werkt dus zeer goed in het tegengaan van allergieën die in de lucht zweven.

Werken filters en luchtreinigers tegen astma?

Astma patiënten zijn gebaat bij zo schoon mogelijke lucht. Niet voor niets dat Astmapatiënten in de bergen minder last van hun ziekte. Een luchtfilter maakt de lucht net zo zuiver als in de bergen ongeacht hoe vervuild de lucht is. In een binnenstad met autoverkeer of langs een drukke snelweg is er meer luchtvervuiling. Een goede luchtreiniger kan ook deze hogere luchtvervuiling makkelijk aan.

Werken HEPA filters tegen verkoudheid virussen en COVID 19?

H13 filters zijn zeer efficiënt in het filteren van lucht, ook van virusdeeltjes in de lucht. H13 filters werken tegen het verspreiden van COVID 19 door de lucht als je de lucht vaak genoeg filtert. Hier geldt net als bij ventilatie: filter capaciteit van 4-6 keer per uur keer het volume van de ruimte.  Dit is om verspreiding van virussen tegen te gaan. Om de lucht schoon te houden is 1 tot 2 keer voldoende.

Er is wel een maar in de bescherming tegen virussen. Als iemand je per ongeluk in je gezicht hoest dan gaat geen luchtfilter je daartegen beschermen. Wel heeft onderzoek uitgewezen dat een luchtfilter met de juiste capaciteit het aantal ziektedagen kan terugbrengen doordat virussen uit de lucht worden gefilterd. Geen 100% oplossing, wel een sterke verbetering.

Vraag een gratis luchtmeting aan

Laat je gegevens achter en we nemen spoedig contact met je op voor het maken van een afspraak.

Vraag een gratis proefplaatsing aan

Laat je gegevens achter en we nemen spoedig contact met je op voor het maken van een afspraak.